Google+

Kosttillskott
Precis som många andra som tränar hårt och mycket så använder jag mig av kosttillskott för att försöka optimera resultatet av min träning. Egentligen skulle jag vilja äta enbart naturligt, men jag har svårt för att äta stora mängder och kan inte alltid se till att få i mig en helt 100% korrekt måltid, därför kompletterar jag med tillskott. Här listar jag de kosttillskott som jag har provat och använder. Jag har valt att länka till Gymgrossisten eftersom jag själv beställer därifrån och tycker de är snabba och prisvärda. När ni klickar på en länk så ser Gymgrossisten att ni kommer från min blogg och jag får lite provision ifall ni handlar nåt. Om ni ändå ska handla tillskott så gå gärna via länken ovan eller någon av länkarna nedan så blir jag tacksam. Citat är hämtade från Gymgrossisten.

Proteinpulver


"Protein är ett energigivande näringsämne som är livsviktigt för kroppens funktioner. Proteiner deltar bland annat i olika enzymreaktioner och utgör tillsammans med ändra ämnen viktiga hormoner i kroppen. Dessutom består musklerna till stor del av just protein."

Jag brukar använda proteinpulver som komplement till gainers, antingen blandar jag i lite extra eller så tar jag en proteinshake som mellanmål. Ett enkelt sätt att få i sig extra protein. Inte så mycket att säga om proteinpulver egentligen.

100% Whey Protein Professional
Ett riktigt bra proteintillskott med låg laktoshalt och tillsatta matsmältningsenzymer vilket underlättar upptaget.
Whey-80
Helt ok proteinpulver. Priset är rimligt och pulvret går att blanda med det mesta. Har använt det i chokladbollar en gång, blev riktigt bra!
Whey-100
Ett dyrare alternativ för de som kräver det bästa. Låg laktoshalt (0,5%) vilket gör det till ett bra pulver för mig. Brukar inte kommentera smaken på produkter eftersom det egentligen är underordnat, men har bara provat choklad och den smakar för djävligt. Har blandat den med lite gainer med starkare smak, t ex banan, för att få ner det. Men som sagt, smaken är ju inte det viktigaste.

Gainers


"En gainer är ett kosttillskott som hjälper dig med återhämtning, muskelutveckling, energiinlagring och viktökning. Gainers är energitäta produkter som främst innehåller kolhydrater och protein, vissa innehåller även fett och den muskelbyggande prestationshöjaren kreatin. Kolhydraterna i en gainer är i regel av den snabbare sorten vilket gör att de produkter du hittar här med fördel används som ett återhämtningstillskott i samband med träning. Detta ger dig bättre muskeltryck, återhämtning och energi inför nästa träningspass."

Jag har testat en hel del olika gainers och tror inte att skillnaden är så stor egentligen. Det är extra lättintagna kalorier som är det viktiga för mig. Jag har svårt att lägga på mig och klarar inte av att äta stora mängder vanlig mat. Jag behöver nåt som är lättsmält och som tas upp snabbt. Gainers funkar för mig.

Gainer Pro, 4 kg
Den första gainer som jag började använda för massa år sedan. Har använt den i omgångar och tycker att jag lagt på mig lättare. Den tillför extra kolhydrater och protein. Inga konstigheter. Ganska låg laktoshalt (2%).
Super Gainer Pro, 1 kg
En gainer som är mer åt återhämtningshållet. Innehåller kolhydrater i form av Vitargo och kreatin. Dessutom har den låg laktoshalt (0,5%), vilket är bra för personer som är lite känsliga för sånt, som jag t ex.
Mutant MassEn rejäl gainer. 1060 kcal per portion, stor sådan. Varje portion innehåller bl a 14 g fett, 52,0 g protein och 182 g kolhydrater och kostfibrer. Hög halt av BCAA och EAA. Jag undvek att tappa vikt när jag käkade denna, blev dock ingen mutant.
Serious Mass, 5455 g
En till gainer för oss hardgainers, innehåller 1250 kalorier per portion. Däremot så är portionerna STORA, så det är inte så konstigt. Tillsatt kreatin och L-glutamin samt mineraler och vitaminer. La på mig några kg i kombination med träning.

Aminosyror

"Tillskott av aminosyror används främst för att påskynda återhämtning, stimulera muskeluppbyggnad och för att hindra muskelnedbrytning. Aminosyror medverkar till reparationen av all mänsklig vävnad så ett tillskott av aminosyror är något som alla idrottare kan dra nytta av oavsett som man strävar efter viktnedgång, muskeltillväxt eller allmänt förbättrad prestation.".

Jag brukar dricka detta innan och under passen.

BCAA

"BCAA står för Branched-chain amino acids och är det internationella samlingsnamnet för de tre grenade aminosyrorna L-Leucin, L-Valin och L-Isoleucin. I musklerna verkar de genom att stimulera tillväxt och motverka nedbrytning. BCAA bidrar således till ökningar av ren muskelmassa och förhindrar kroppen från att hamna i ett katabolt (nedbrytande) läge."
BCAA med glutamin Xtend
Ger mig extra skärpa under de tidiga morgonpassen. Fri från koffein, kreatin och aspartam, bra ifall ni vill ha en "stimulansfri" produkt.
BCAA Hardcore
Liknande produkt som Xtend fast från Chained Nutrition. Också fri från koffein, kreatin och aspartam.
SmartSupps BCAA
Budgetvarianten. En ren BCAA-produkt utan andra tillsatser (förutom smakämnen och sötningsmedel). Innehåller inte aspartam. Skummar mer och är något mer svårblandad än ovanstående, men det är inget problem. När jag använder denna tillsätter jag själv L-glutamin.

L-glutamin

"Aminosyran L-Glutamin är icke-essentiell men omsätts mest och snabbast av alla aminosyror i kroppen. Detta på grund av att L-Glutamin är den aminosyra med enskilt högst förekomst i den mänskliga muskulaturen. L-Glutamin ingår och förbrukas i flera av kroppens fundamentala processer och en akut brist kan resultera i nedbrytning av vävnad och försämrat immunförsvar. Något man kanske ska ta med en nypa salt, hård träning leder inte till akut brist, men det kan ju inte skada med lite extra! Jag brukar komplettera mina BCAA-drycker och gainers med detta.
L-glutamin, 400 g

SmartSupps L-GLUTAMINE, 500 g
Något billigare alternativ.

Aminosyrakomplex

"Aminosyrakomplex är precis som ordet föreslår ett komplex av flera enskilda aminosyror. Aminosyrakomplexen sätts ofta samman för att få fram en synergisk produkt som erbjuder ett brett spektra av de enskilda aminosyrornas respektive eftertraktade egenskaper."

Blox, 150 g
Innehåller SAAs (Silk Amino Acids - silkesaminosyror).
"SAA består i grunden av 18 förgrenade aminosyror - men det är dock inte så många som forskarna i studier funnit ger anabola resultat för din muskler, det är i själva verket fem. Blox innehåller ett perfekt förhållande mellan dessa fem silkesaminosyror för att det skall ge musklerna bästa möjliga resultat."

Muskelökning


ZMA

"Mineralen zink bidrar till en normal energiomsättning samtidigt som den främjar optimala testosteronnivåer och en fungerande proteinsyntes. Magnesium motverkar trötthet samt bidrar till en normal muskelfunktion och elektrolytbalans. Vitamin B6 reglerar kroppens syntes av vitaminer och mineraler vilket förbättrar upptaget, och därigenom effekten, av produktens övriga ingredienser."

Jag kan personligen säga att jag har märkt av att jag sover bättre. Jag tar det innan jag går och lägger mig. Jag sover djupare och vaknar oftare utvilad än innan jag började ta ZMA. Om min testosteronnivåer har blivit optimala kan jag däremot inte uttala mig om. Jag tar dem främst för bättre återhämtning och sömn.


SmartSupps ZMA, 200 caps
SmartSupps är en billigare serie tillskott. Genom att skippa mellanhänder har de pressat priserna. Har testat denna och kan inte påstå att jag märker nån skillnad mot de dyrare.
ZMA Hardcore
ZMA från Chained Nutrition (tidigare Star Nutrition Anabolic). Har provat dessa och började sova som en stock nästan direkt. Vaknade utvilad innan väckarklockan i princip varje morgon.

Vitaminer och mineraler

"Vitaminer och mineraler är livsnödvändiga ämnen som behövs för att bibehålla de normala kroppsfunktionerna.".

Jag tar oftast någon form av multivitamin för att säkerställa att jag får i mig en bra blandning av vitaminer och mineraler. Normalt sätt får jag i mig det genom maten, men det är inte alltid jag äter helt perfekt eller varierat och framförallt inte när det gäller grönsaker och frukt. Därför kompletterar jag med vitamin- och mineraltillskott. Det varierar lite vilka märken jag kör.

Vitamin D3, 120 tabletter
D-vitamin äter jag året runt, med högst dos under vintern då kroppen själv inte klarar av att tillverka D-vitamin själv. D-vitaminbildas av kroppen då vi utsätts för solljus, vilket inte sker i tillräcklig utsträckning under vintern. D-vitamin är fettlöslig och tas med fördel i kombination med t ex Omega-3. Dessa är i tablettform.
D-Vitamin 2000IE, 90 caps
D-vitamin i kapselform för de som föredrar det. Dyrare per dos än Star Nutritions tabletter.
Only One Regular, 60 caps
"Ett vitamin- och mineraltillskott från Star Nutrition. 1 kapsel per dag kompletterar kosten med viktiga näringsämnen". Smidigt att det bara är en dos per dag. 
Only One Advanced+, 30 tabletter
"Only One Advanced+ är en multivitamintablett som inkluderar antioxidanterna vitamin -A, -E, -C och Selen, förstärkt med Astaxanthin och Olivbladsextrakt". Lite extra grejs i med andra ord.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar