Google+

måndag 11 april 2016

Vägen till AXA Fjällmaraton 2016 - Del 2
För ett litet tag sedan skrev jag inlägget Vägen till AXA Fjällmaraton 2016 - del 1. Det handlade om min träning under hösten och början av vintern. Jag skrev om hur jag hade tänkt innan jag satte igång och hur det hade gått under tiden. Första delen gick ut på att jag skulle vänja mig vid att springa igen och bygga en bra grund. Om du inte har läst det inlägget så gör gärna det. I det här inlägget fortsätter jag där det förra slutade. Nästa period i planeringen, som sträckte sig över 10 veckor, fortsatte i samma anda, fast mer.

Målen med andra perioden var att

  • bygga på långpassen så att jag är ute längre
  • fortsätta styrketräna
  • börja så smått att lägga in kvalitetspass i någon form.

Löpning

Löpningen under andra perioden har gått bra. jag gjorde upp en ursprunglig plan där jag ökade på mängden från vecka till vecka. Jag försökte hålla mig till en ökning på runt 10 % där jag ökade långpasset 1-2 km och la resten på distanspassen. Planen var egentligen bara ett sätt för mig att få något att utgå från. Efterhand anpassade jag veckorna efter form och känsla. Från början hade jag lagt till ett kortare pass i veckan för att de två distanspassen inte skulle bli för långa, men jag märkte att det gick bra att springa lite längre distanspass, något jag inte trodde när jag planerade. Återhämtningen blev bättre. Första veckan sprang jag ca 28 km och som mest under perioden blev det drygt 49 km. Det var ungefär vad jag hade planerat, men det gick inte så där rakt uppåt som jag hade tänkt. En vecka sprang jag mer än planerat, tack vare att jag tänkte fel, och sen gick det lite upp och ner på slutet. Men jag är nöjd. Jag har sprungit några trevliga långpass och känner att jag kommer kunna öka på dem ännu mer framöver. Jag ligger fortfarande ganska bra till, så jag behöver inte stressa. Hoppas jag.
Styrketräning

Jag fortsatte med styrketräningen även under den här perioden. Tyvärr så rann bålstabiliteten och det där enbenspasset ut i sanden, eftersom det var så tråkigt. Det tog emot för mycket att göra det. Även om jag kände att jag blev starkare i bålen från vecka till vecka så var det för tråkigt. En av mina stora svagheter när det gäller träning är att träna förebyggande, rehab/prehab och liknande. Ligga och balansera och dra i gummisnoddar och stretcha. Skittråkigt. Därför blir det som det blir. I perioder är jag stel, har ont och känner mig som en gubbe. Men trots det lyckas jag sällan hålla på mer än några veckor i taget. jag vill lyfta tungt och springa, så det är det jag gör. inte så smart kanske, men så är det. Istället övergick jag till att köra Madcow . Jag gjorde det bytet i slutet av de första tio veckorna, men det spelade egentligen ingen roll. Madcow är ett bra upplägg för att öka i maxstyrka. Det börjar ganska lätt och blir tyngre och tyngre. Jag körde på med Madcow i tio veckor sen tog det stopp i alla övningar. Jag nådde taket. Som mest var jag uppe i 5x140 kg i marklyft till exempel, för några månader sedan var det mitt max för en repetition. Så starkare blev jag. Däremot märkte jag att löpningen gjorde att det var svårt att komma vidare i styrkan. Eftersom löpningen var och är det viktiga just nu så fick styrketräningen kliva lite åt sidan. Dessutom blev det ett två veckors uppehåll i styrketräningen eftersom jag blev av med tillgången till gymmet, på grund av flytt av kontoret. Så efter det har det varit svårt för mig att komma igång igen. Löpningen känns ganska tillräcklig och det är inte lika kul att styrketräna längre. Det finns ett gym där nya kontoret ligger, fast det är ganska trist. Ett skyddsrum med lite gamla grejer. Självklart funkar det, men det är inte riktigt lika upplyftande som innan. Jag har fortsatt med lite enklare styrketräningen med kroppen som belastning, det gamla hederliga Navy Seals-programmet, men det är inte lika kul som tidigare. Jag vet att jag borde fortsätta styrketräna, men det tar emot. När jag styrketränar mycket tar det emot att springa och när jag springer mycket tar det emot att styrketräna. Jag får helt enkelt köra de pass styrketräning som blir av och vara nöjd med det. Jag ska göra ett försök att komma igång med kroppsviktsträningen eftersom jag tror att det är ett bra sätt att bli uthållig i hela kroppen och få till en bra helhet. Ofta får bålen en bra omgång också.

Innan styrketräningen havererade gick det i alla fall bra!

Madcow
Förhoppningsvis får jag till nån form av rutin för styrketräning igen så att jag kan komma igång. Kanske inte tre dagar i veckan men två i alla fall. Vad det blir det återstår att se. 

Avslutande ord

Det var andra perioden det. Den tog faktiskt slut i helgen i och med gårdagens lilla återhämtningsrunda. I lördags sprang jag ett långpass på 2 mil, dagen efter fest med jobbet. Det gick det också. Hur det ser ut framöver vet jag inte riktigt. Jag inser nu att jag inte har planerat någonting, vilket inte är bra alls. Jag har några funderingar men inget i skrift. I stort sett är planen att fortsätta bygga långpass så att jag kommer upp i längre pass. Jag tänker lägga till backlöpning i olika former. Dels backiga distanspass men också rena backintervaller, långa och korta. Eventuellt lägger jag in nåt enstaka intervallpass också. Jag tänker flytta så många pass som möjligt ut i terrängen så fort snön är borta. Ingen mening att springa på asfalt. En utmaning jag har framför mig är att hitta ett par passande trailskor. När jag väl har köpt de måste jag dessutom springa in dem ordentligt så att jag inte drar på mig några skador. Jag har kollat på en del skor, men eftersom jag inte har någon erfarenhet av trailskor så är det svårt. Dessutom är utbudet på stan här uppe ganska dåligt så det är svårt att prova sig fram.  Inga kommentarer :

Skicka en kommentar