Google+

onsdag 24 augusti 2016

Blodomloppet Östersund

I går var det dags för lite tävling. Senaste tävlingen jag sprang var AXA Fjällmaraton, igår var det Blodomloppet 10 km. Det råkade även vara mästerskap för den idrottsförening som finns på arbetsplatsen. Så det kändes som en vettig tävling att ställa upp på. Jag har inte direkt tränat så mycket sen AXA, men jag tänkte att en mil kan jag väl springa. Det har visserligen inte blivit så mycket fartträning det senaste året, men jag tänkte att all mängdträning borde ju gjort sitt även för lite kortare och snabbare lopp. Tycker för övrigt att det är ganska skönt att jag tycker att en mil är ganska kort. Det är väl fördelen med att mestadels springa lite längre!Start och mål var vid travbanan i Östersund. Det känns som en ganska bra plats att ha löptävlingar på. Stora öppna ytor i mitten, grusbanor för upplopp och målgång, samt nära till trevliga stigar och vägar för både långa och korta sträckor. Blodomloppet är en tävling som syftar till att öka uppmärksamheten för blodgivare och få fler att ge blod. Tävlingen genomförs på flera orter i landet och har en gemensam hemsida där det framgår var och när tävlingarna genomförs. Gå in på www.blodomloppet.se för att hitta en tävling nära dig! Just nu behövs det fler blodgivare eftersom det råder brist på blod i landet. Så om du inte redan är blodgivare så kontakta gärna din lokala blodtapp och gör en insats!

Jag sprang som sagt 10 km, men det gick även att springa 5 km. Det genomfördes även ett 800 m-lopp för barn. Allt för att aktivera hela familjen.

Efter lite lätt uppvärmning på travbanan ställde jag upp mig vid startportalen, lite lagom långt fram. Jag kände mig sugen på att springa på ganska bra så jag ville inte hamna för långt bak. Starten gick och täten drog upp ett hyfsat tempo. Jag försökte att inte dras med för mycket, men redan efter några hundra meter visade klockan 03:50-tempo, så jag fick hålla tillbaka lite. Dumt att gå ut för hårt. Jag visste att banan var relativt flack, men det fanns en rejäl backe att se fram emot, så jag försökte spara lite kraft till den. Banan gick först en bit längs travbanan innan den vek av och fortsatte ut en bit på en träningsbanan. Efter ca 1 km lämnade vi travområdet och sprang ut på en rak grusväg. Färden fortsatte på cykelbanor, skogsstigar och tidigare nämnd grusväg. Vi sprang 1,5 varv runt Lillsjön och passerade en vätskestation två gånger. Banan var faktiskt ganska trevlig och bestod huvudsakligen av grusväg eller stig, så den var skön att springa. Jag försökte hålla ett tempo runt 04:15-20 beroende på terrängen. Jag plockade en del placeringar under första delen av loppet, men vid 6-7 km hade jag hittat min plats och då handlade det mer om att fortsätta hålla tempot och inte bli omsprungen. Kilometerna avverkades relativt snabbt och plötsligt passerade jag 7 km markeringen och jag var åter på grusvägen mot travet. Jag var ganska trött, men försökte inte tappa i fart. Jag tryckte på lite extra den sista biten, gjorde några korta fartökningar för att hålla bakomliggande på avstånd. Jag hade en som låg en bit bakom och flåsade. Inte för att det spelar nån roll egentligen, men ni vet hur det är. Alla har väl en liten tävlingsdjävel i sig som vägrar bli omsprungen. Jag blev i alla fall inte omsprungen sista biten utan tog mig i mål med bibehållen placering 43 totalt (37 herr) på tiden 42:36. Tiden är jag väldigt nöjd med, även om klockan säger att jag bara sprang 9,76 km. Skulle det vara så att det verkligen saknades en del på slutet borde sluttiden bli en annan, snarare 43:40. Hur som helst är jag nöjd.

Som avslutning bjuder jag på lite undervisning och underhållning. Håll till godo!


4 kommentarer :

 1. David Håkansson24 augusti 2016 10:37

  Det var nog jag som flåsade dig i nacken! Du tog hem SAAB-mästerskapet med 9 sekunder! :P

  /David, en kollega på SAAB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså?! Jag kände mig jagad, men det var ju bra för då fick jag ju kämpa på in i det sista! Det var ju kul. Har inte sett några resultat från SAAB-mästerskapet än.

   Radera
  2. Bra jobbat!! :)

   Du kan gå in på:

   http://www.marathon.se/racetimer?v=%2Fsv%2Frace%2Fshow%2F3385%3Flayout%3Dmarathon

   och filtrera på Semså Fritid på Ort!

   Radera
  3. Tack detsamma :-) Ja, se där. Nu hittade jag det också! Tack för tipset.

   Radera