Precis som många andra sporter går det att lägga nästan hur mycket pengar som helst på utrustning när det gäller traillöpning. Det är dock inte så att det blir lättare med dyra prylar. Du måste ju fortfarande springa lika långt som alla andra. Däremot kanske bättre grejer gör upplevelsen lite mer bekväm och smidig. Tänk på att dyrare inte per automatik innebär bättre för dig. Det gäller att prova sig fram och hitta den utrustning som passar dig, ditt sätt att springa och hur du är byggd.
Efter mycket velande och ältande var min utrustning fullständig ett par veckor innan loppet. Det är inte helt optimalt eftersom det är väldigt bra att träna med utrustningen innan så du hinner ställa in den och vänja dig vid den. Eller kanske till och med inse att den inte funkar alls. Bättre att upptäcka det på ett långpass hemma än mitt uppe på fjället. Skorna skaffade jag mig när det var några månader kvar. Det kändes ganska lagom. Då fick jag gott om tid att springa in dem. Det sista jag köpte var västen. Det hade nog varit smartare att köpa den tidigare för att kunna justera den ordentligt och prova mig fram till bästa placeringen av flaskor, bars, sportdryckspulver osv. Nu hade jag inga större problem med det under loppet så det gjorde inget.
I klädväg då? Jag funderade ända in i det sista på om jag skulle springa med långa eller korta tights. Kanske inte så viktigt egentligen, men jag var lite osäker på vädret och hur kallt det skulle bli uppe på fjällen. Men eftersom jag tänkte springa med kompressionsstrumpor så insåg jag att det ändå inte skulle bli så mycket bar hud kvar om jag körde med korta tights så det fick bli det. På överkroppen hade jag på mig en kortärmad funktionströja, inget märkvärdigt alls. Längst upp på knoppen bar jag en tunn löparkeps, dels för att ta hand om svetten och för att skydda mot solsken. Jag hade även med mig ett par solglasögon som jag använde lite sporadiskt. Det kan vara ganska skönt och vilsamt för ögonen. Sen ser folk inte hur trött du är :-).
Det var lite allmänt om hur jag tänkte innan loppet. Det visade sig att det funkade hur bra som helst. Nu tänkte jag gå in på vilka grejer jag till slut valde att köpa.
Väst
Jag tittade på olika västar innan jag till slut valde en. Jag provade och kände på dem. Jag kollade bland annat på Salomon S-Lab Advanced Skin 5 SetTill slut blev det en väst från Nathan, Vapor Air, som sitter riktigt skönt på mig. Den har gott om utrymme småfickor. Dessutom ingår det en vätskesäck på 2 liter. Jag kompletterade den med en mjuk vattenflaska och en liten vattenflaska för att kunna ha både vatten och sportdryck med mig.
Skor
Jag hade ganska tidigt siktat in mig på ett par Salomon Speedcross 3 som är Salomons mest populära trailsko. Den är relativt bra uppbyggd och dämpad för att vara en trailsko, vilket passar mig bra. Men när det gäller skor är det ju väldigt individuellt vad som passar. Men populära märken är till exempel Salomon, Inov8 och IceBug. De har alla olika modeller som är anpassade för olika underlag och förhållanden, så det är egentligen bara att försöka hitta ett par som passar dina krav och prova. Sen är det självklart inget krav att ha särskilda trailskor. Det kan funka lika bra med dina vanliga skor. Det är mest när det blir riktigt blött och lerigt som ett par lättare skor med grövre mönster underlättar.Övrigt
Utöver de uppenbara grejerna som skor, kläder och väst/bälte/ryggsäck så finns det några saker som är bra att ha med sig på fjället, på AXA Fjällmaraton är de obligatoriska.- Mobiltelefon
- Karta och kompass
- Första förband
- Behållare för minst 0,5 liter vätska
- Extra långärmad underställströja
- Mössa och vantar
- Visselpipa
- Vind- och vattentät jacka
- Ev långa vindbyxor (beroende på väderlek)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar