Google+

tisdag 12 maj 2015

Att slutföra, se resultat och fortsätta framåt!

Efter ungefär sju veckor har jag nu slutfört träningsprogrammet Mi40. Ett ganska jobbigt program som krävde en del tid och jävlar anamma för att genomföra. I alla fall för mig. Men det gick förvånansvärt bra. Hade det inte varit för en veckas sjukdom hade allt gått enligt plan. Men det går ju väldigt sällan helt enligt plan så jag fick planera om lite framåt slutet. En weekendresa till Prag ställde också till det lite med planeringen, men det var ett angenämt problem. Resan till Prag påbörjades torsdag kväll så för att hinna med veckans fem träningspass började jag redan på söndagen och klämde in alla pass innan avfärd. Dessutom körde jag föregående veckas sista pass på lördagen. Så det blev sex pass på raken utan vila. Vilade från styrketräning gjorde jag däremot under fyra dagar då vi var på resande fot. Det gäller att anpassa sig. Att träna hårt utan vila är inget som håller i längden, men är det under en begränsad period som följs av ordentlig vila tror jag det går bra.
Vad kan jag säga om programmet då? Jag tycker att det var helt klart värt pengarna. Jag har sett och känt förbättringar och dessutom lärt mig en hel del som jag kan ha användning av framöver. Programmet kostade mindre än vad en PT-timme kostar och med tanke på att det ingick en hel massa filmklipp och e-böcker så var det inte särskilt dyrt.

Vad har träningen gett för resultat då? I syfte att kunna utvärdera programmet så har jag försökt följa det precis som det är skrivet. Jag har kört de olika varianterna på övningar, även om det inneburit att jag varit tvungen att träna vissa pass på ett annat gym än mitt vanliga för att få tillgång till vissa maskiner. För att kunna mäta resultatet har jag under träningsperioden gjort kalipermätningar och vägt mig. Jag har mätt i stort sett dagligen för att få många mätvärden och sen fått fram en trendkurva för fettfri massa och kroppsfett. Jag bryr mig inte om det är 15%, 10% eller ens 8% utan det viktiga är hur värdet har förändrats under träningen. En fördel med att ta med fettprocenten i beräkningen är att du kan se vad det är du lagt på dig. Eller ännu bättre, om du står still i vikt så kan du kanske se att du faktiskt minskat i fett men ökat i muskelmassa. Det resultat jag fått fram under de här veckorna är att jag stått mer eller mindre still i vikt, men ökat en del i fettfri massa. Hade jag bara ställt mig på vågen i början och i slutet hade det inte framgått. Jag märker ju att det hänt lite med kroppen, men nu har jag det dokumenterat :-). Egentligen spelar det mindre roll, men i och med att jag ville utvärdera träningsprogrammet så ville jag ha lite mätbara resultat. Jag vill lära mig vad som fungerar på mig så att jag kan bli bättre. Det är helt och hållet för vetenskapen!

För att nörda till det lite har jag använt en Excel-fil som jag fyllt i mina värden i. På så sätt har jag kunnat få fram fina diagram med trendlinjer och ett värde på genomsnittlig daglig förändring.

Första diagrammet visar hur min vikt har förändrats. Jag har mätt mig på samma våg, vid samma tidpunkt alla dagar. Direkt på morgonen, efter toabesök men innan frukost. Vikten varierar från dag till dag så ju fler värden desto bättre blir det. Som ni kan se är vikten oförändrad över den period som jag mätt. Det är dumt att bara stirra sig blind på vad vågen visar!

Daglig vikt


Har inte träningen gett något? Allt slit till ingen nytta? Vi tar och kolla på nästa diagram som visar hur kroppsfettet har förändrats. Fäst inte för mycket vikt vid de exakta värdena på axlarna. Det kan diffa en del vid kalipermätningar. Men mäter du på samma sätt varje gång så mäter du antagligen lika fel varje gång och förändringen kommer synas, för att uttrycka det lite lagom rörigt. Som diagrammet visar har jag minskat lite i fett. Värdet som står efter y är genomsnittlig förändring, i det här fallet en minskning på 0,025 g per mättillfälle. Hade jag mätt varje dag hade det varit per dag. Totalt blir det ca 840 g.

Kroppsfett i kg (beräknat)


Slutligen kommer diagrammet som visar hur den fettfria massan har förändrats. Det är alltså den dagliga vikten minus mängden fett. Precis som i diagrammet ovan är värdet efter y genomsnittlig förändring, ökning i det här fallet. Totalt ca 850 g.

Fettfri massa (beräknad)
Enligt mätningarna så har jag alltså bränt en del fett och ökat ungefär lika mycket i fettfri massa. Träningen har med andra ord fungerat. Det hade kanske gått ännu bättre om jag inte blivit sjuk och tappat tempot lite på slutet. Ett helt ok betyg för träningsprogrammet.

Det viktiga att komma ihåg är att inte stirra sig blind på vågen. Jag har även känt att jag blivit lite starkare, orkat mer och sett att träningen påverkat kroppen. Även utan mätningarna visste jag att träningen gav resultat.  Det är det som är det viktiga. Hur du känner dig och hur du mår av träningen. Det jag vill visa med det här är att bara för att vikten står still, vare sig du vill upp eller ner, så är det inte säkert att det inte händer något. Fortsätt träna. Mår du bra och känner dig stark så har du lyckats. När du till slut når dina mål är det bara att sätta upp nya och fortsätta bli bättre. Variera din träning, testa olika saker och känn efter vad som fungerar för dig och dina mål.

2 kommentarer :

  1. Svinbra ju! Heja dig och tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ibland får jag till det :-)

      Radera