Google+

torsdag 28 augusti 2014

Det här med energidrycker

Jag har funderat lite på det här med så kallade energidrycker. Drycker som sägs pigga upp och tillföra energi. Det hörs ju på namnet att det är en dryck som består av energi. Drick och du tillför energi som du kan omsätta till rörelse. Innan jag fortsätter tänkte jag köra lite teori om det här med energi.

Lite teori.

Vad är då energi? Enligt Wikipedia: "Energi (av grekiskans ἐνέργεια energeia, arbete) är en fysikalisk storhet som beskriver något med potential att medföra rörelse..." "SI-grundenheten för energi är joule (J), men även enheterna kalori (cal), voltamperesekund (V · A · s), wattimme (W · h) och elektronvolt (eV) används...". (1)

Den uppmärksamme kanske lade märke till enheten kalori (cal) som oftast brukar anges i kilokalori (kcal) på t ex livsmedel. Alltså mängden energi som ett livsmedel tillför den som äter eller dricker det står angivet i mängden kilokalorier (kcal) per 100 g. I folkmun kallat kalorier.
I exemplet nedan så tillför du kroppen 342 kcal energi om du äter 100 g av det här knäckebrödet. Energi som du kan använda för att t ex springa, cykla eller lyfta tunga saker. Det är kroppens bränsle. Vi kan tillföra energi i forma av kolhydrater (ca 4 kcal/g), protein (ca 4 kcal/g) eller fett (ca 9 kcal/g). Tillför vi inte energi blir vi till slut trötta och kroppen börjar tar energi från t ex fett och muskler.


Näringsinnehåll
Ok, tillbaka till "energidryckerna". Vad är en energidryck då? Wikipedia beskriver energidrycker enligt nedan:
"Energidrycker som innehåller koffein, taurin, kolhydrater och vitaminer är framtagna i syfte att motverka trötthet i samband med mental eller fysisk ansträngning. Koffein verkar uppiggande och kolhydrater tillför kroppen energi." (2)

Koffein: "Hos människor är koffein en stimulant av det centrala nervsystemet som har förmågan att tillfälligt motverka trötthet och då öka pigghet." (3)

Hur ser det ut om vi tittar på en vanligt förekommande energidryck ur ett energiperspektiv. Alltså hur mycket energi tillför drycken?

Först standardvarianten med socker. Det är bara att titta vad som står vid Calories så ser du hur mycket energi den innehåller. 45 kcal per 100 ml från i princip enbart socker. Samma energimängd som 1 dl mellanmjölk, fast det är bara socker. Trevligt.

Näringsinnehåll

Men det blir ju allt mer populärt med sockerfria alternativ, Zero-varianter, för de som inte vill få i sig socker. Lite hälsosammare, vill ju inte gå och lägga på sig vikt liksom. Vi kollar på den sockerfria varianten. 5 kalorier per 100 ml, en riktig energibomb. En energifattig energidryck... hmm.

Näringsinnehåll

En annan populär dryck i träningssammanhang är den som beskrivs nedan. Nu kanske ni säger att det inte är en energidryck! De kallar själv den för "funktionell dryck", men beskrivningen är ju väldigt lik den för energidrycker:

"Innehåller koffein och guarana som ger energi
Koffein finns naturligt i till exempel kaffe, te, kakao och guarana. Ämnet har uppiggande och hjärtstimulerande egenskaper. En burk Celsius motsvarar två koppar kaffe. Vi rekommenderar inte Celsius till personer känsliga för koffein." (4)

Vi tar en titt på näringsinnehållet i den energigivande drycken. 4 kalorier per 100 ml. Hela 17 kalorier i en hel burk. 17 kalorier är inte mycket energi. Du kanske känner dig piggare, men mer energi har du knappast fått. Det pratas om ökad förbränning och ämnesomsättning, men frågan är hur många promille den eventuellt ökar av att dricka en burk? Men det ska jag inte gå in på här, det är en helt annan femma.

Näringsinnehåll

Vad vill jag ha sagt med det här? Egentligen mest att jag stör mig på att de kallas energidryck då de i princip inte tillför kroppen någon energi ("...något med potential att medföra rörelse..."). Edit: De säger att de piggar upp, vilket de kanske gör, beroende på hur mottaglig du är för koffein. Dricker du regelbundet mycket kaffe (koffein) så vänjer du kroppen, för att känna dig piggare måste du dricka mer kaffe. Du får i dig lite vitaminer och annat som du förmodligen får i dig genom normal kost. Grönt te och kaffe kan du dricka på gammalt hederligt vis. Gillar du smaken och vill ha nåt att dricka så visst, du har köpt en dyr läsk. Vill du dricka socker kanske det lika gärna kan funka med en vanlig läsk? Nedan ser du en läsk som tillför 40 kcal per 100 ml, i princip samma som första exemplet.


Vanlig läsk, dessutom godare!

Men du kanske vill vara lite hälsosam och skippa kalorierna (själva energin). Du vill ha en kalorifattig variant. En energidryck utan energi. Då skulle jag rekommendera vatten, som innehåller 0 kcal. Rena hälsokosten. Men är det energi du är ute efter så är nåt nyttigt innan du ska träna eller när du känner att energin tryter förmodligen bättre. En stor banan till exempel, ca 120 kalorier naturlig energi. Att dricka kalorifria drycker med smakämnen tillför ingen energi. Du kanske blir lite piggare en stund, men när det släpper så saknar du fortfarande energi, trots att du druckit en energidryck! Det är kanske bara jag som märker ord, men rätt ska vara rätt!

Energilös energidryck... just saying
Källor:

  1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Energi
  2. http://sv.wikipedia.org/wiki/Energidryck
  3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Koffein
  4. http://www.celsiussverige.se/about.html

6 kommentarer :

  1. Fast koffein har en ergogen effekt även om du är van vid det genom långvarigt intag, det är bara den "berusande" känslan som avtar. Prestationsförbättringen kvarstår.

    Men de finns de som hävdar att det ändå kan vara bra att minska på koffeinintaget i perioder. Åtminstone om man vill åt prestationshöjningen, då man kan hämta en hel del placebo om man intar koffein och känner rushen :-)

    I övrigt håller jag helt med dig, rätt ska vara rätt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde inte så mycket efterforskning på just koffeinet, gick mest på hur jag själv upplever det. Drack mycket kaffe tidigare och blev egentligen bara trött när jag inte fått i mig mitt kaffe, och knappt normalt pigg när jag fick det. Läste nånstans (klantigt att inte minnas var) att man vänjer sig och bara blir återställd, men det kanske bara gällde själva piggheten och inte andra positiva effekter på prestationen. Antar att man kan vara trött i skallen men ändå orka mer fysiskt :-) Jag har dragit ner mycket på koffeinet det senaste året och är piggare än när jag drack kaffe hela dagarna. Men det är säkert individuellt hur bra olika personer svarar på koffein.

      Jag är inte emot koffein, tycker mest att är man ute efter koffein så kan man dricka kaffe/te och strunta i läsken. Känns ganska onödigt.

      Hur som helst, bra att vi är överens om att rätt ska vara rätt!

      Radera
  2. Dina upplevelser stämmer med hur det brukar vara. Koffein binder till samma receptorer som adenosin, skillnaden är att adeonosin leder till att signaler som signalerar trötthet uppstår. Koffeinet däremot blockerar adenosinet från att göra det = mindre trötthetskänsla.

    Problemet är att tillför man koffein så bildas fler receptorer för adeonisin vilket i sin tur leder till att mer koffein måste in i systemet för att få samma pigghetskänsla.

    Och det här är anledningen till att man får ett litet bakslag och abstinens om man bara slutar rakt av. :-)

    Men, de mätbara fysiska förbättringarna man får ska trots allt finnas kvar även om man inte känner sig lika pigg.

    Så det verkar som om vi pratar om samma sak bara uttryckte det lite annorlunda :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En liten omformulering kanske kan vara på sin plats :-). De flesta som dricker energidryck gör det nog för att bli/känna sig piggare inte för övriga prestationshöjande effekter. Man måste alltså i princip öka intaget för att känna sig piggare.

      Radera
    2. Ja precis, men då ska man komma ihåg att koffein som så mycket annat inte är så trevligt i större doser. Dels med biverkningar men i värsta fall dödsfall.

      Radera
  3. Bra tillägg. Verkade kanske som att jag rekommenderade att öka dosen, men det gjorde jag inte. Lagom är bäst. Sen om lagom inte är tillräckligt längre så är det ju synd :-)

    SvaraRadera