Google+

onsdag 20 augusti 2014

Om rutiner och självdisciplin (och en bra minnesramsa)För många är tidsbrist ett ständigt problem som påverkar träningen. Tiden räcker helt enkelt inte till. Vi kan inte göra allt. Men genom att prioritera och skaffa bra rutiner så kan du hinna med det du tycker är viktigt. Prioriterar du att sitta ett par timmar i TV-soffan varje kväll eller ta sovmorgon så får ju nåt annat stryka på foten. Ibland dyker det upp situation som vi inte kan påverka och vissa har helt enkelt inte möjlighet att prioritera. Är du ensam med barn så är det väldigt svårt, men även då kanske det går att få avlastning nån gång ibland för att få tid att träna, om det är viktigt. Eller träna hemma. Jag är inte i den situationen så jag har inte så många tips, men dela gärna med er av era tips om ni har några!

Gå och lägg dig en timme tidigare och kliv upp en timme tidigare för att träna. Eller träna på kvällen istället för att kolla på TV. Har du flexibla arbetstider så går det oftast bra att klämma in pass innan jobbet. Lämning av barn på förskola kan vara svårt att komma runt, men om du har det lika bra som jag så har du kanske någon annan som kan ta hand om dagislämningen så att du kan sticka tidigt på morgonen. Om det inte funkar varje morgon så kan ni säkert turas om så båda får möjlighet att ta ett par morgonpass. 

När det gäller att spara tid på morgonen så är planering och rutin det viktigaste. En bra minnesregel är 7P: Proper Planning and Preparation Prevents Piss Poor Performance. Planera nästa dag kvällen innan och förbered så mycket som möjligt. Packa träningsväskan, lägg fram kläderna du ska ha på morgonen, förbered frukosten, se till att du har koll på nycklar och annat du måste ha med dig och sätt ett alarm. 

Kläder framlagda för morgontur

Viktigaste av allt är nog ändå att du har tillräckligt med självdisciplin för att gå och lägga dig i tid så att du är utvilad när du vaknar. Gå helst och lägg dig samma tid varje kväll och kliv upp samma tid varje morgon, så blir sömnen bäst. När du väl vaknar så är det bara att studsa upp direkt och sätta igång. 

Hur ser min morgonrutin ut då? Jag har som målsättning att kliva upp 0500. Hela förra veckan vaknade jag av mig själv strax innan 0500, utvilad. Jag gick och la mig runt 22, vilket gav ca 7 h sömn. Fullt tillräckligt för mig. När jag har planerat och förberett ordentligt så tar det ca 30 min för mig att koka havregrynsgröt, gå på dass, klä på mig och äta frukost, sen sitter jag på cykeln och rullar mot gymmet. 


När jag inte har förberett särskilt bra, som i morse, så tar det längre tid. Vad tog tid i morse då? Jag hade inte riktigt packat färdigt, jag hade inte förberett gröten (hälla upp vatten och gryn i kastrull), jag hittade inte mina nycklar och jag hittade inte mina handskar. Jag irrade runt i huset och la säkert 15 min extra i onödan. Nu har jag visserligen flexibel arbetstid, men det gör ju att jag måste stanna 15 min längre och ska jag t ex hämta på dagis så blir det riktigt tight med tid.

Dagens frukost. Ett bra tips är att äta frukosten och ge fan i att fota den, då sparar du också tid!
Verkar det jobbigt? Det tycker inte jag. Det gäller att prioritera. Vad är viktigt för dig? Vill du så går det förmodligen. Det gäller att ha självdisciplin och bara göra det. Sätt gränser och gå och lägg dig. Stäng av TV'n, spela inte TV-spel till kl 0300 och strunta i att kolla Facebook en halvtimme i sängen. Eller så gör allt detta, men kom inte och säg att du inte hinner träna så mycket som du skulle vilja. 

Trots att jag idag misslyckades med min morgonrutin så han jag cykla 13 km till gymmet och träna i en timme innan klockan var 0730. Passet på gymmet gick förvånansvärt bra, trots att jag sprang långt i söndags. Jag tänker självklart cykla hem också, och vara hemma i god tid för att förbereda morgondagen. 
Ifall ni undrar hur jag utnyttjade min prioriterade tid på gymmet så kommer passet här:

5x5 Knäböj
5x5 Marklyft
5x10 Vadpress
5x10 Hängande benlyft
3x20 Situps på boll

Att ett så enkelt föremål kan vara så effektivt.


Det var det hela. Inte så svårt, eller hur. Prioritera och planera så går det bra. Rutin och självdisciplin räcker långt. Om någon har fler bra tips så lämna en kommentar! 

PS. Bloggen finns på Facebook också, Henriks Fysiska Fostran! Gilla på bara. DS

2 kommentarer :

 1. Ett sätt att effektivisera det hela är att ta bort två "P". Planning förutsätter Prior och Piss är onödigt för Poor är per definition piss.
  Alltså; Proper Planning Prevents Poor Performance.
  Mycket effektivare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Det är en brittisk militärramsa, verkar finnas i olika version. Kan sträcka mig till att justera den något :-).

   Radera