Google+

tisdag 25 mars 2014

Resultat eller roligt? Kvalitet eller kvantitet?

Jag har ganska lätt för att tappa fokus och tröttna på en viss form av träning efter ett par månader. När jag ser tillbaka på hur jag tränat genom åren så ser det spretigt ut. Jag har löptränat, styrketränat, cyklat, styrketränat, simmat osv. Men jag har aldrig tränat något tillräckligt länge för att hinna se några ordentliga resultat. Vanligtvis kör jag den gamla vanliga indelningen, löpning och dylikt under vår-sommar och styrketräning under höst-vinter. Men det blir aldrig nån längre tid. Så fort det börjar gå lätt och jag har fått in vanan så brukar det rinna ut i sanden. Antingen tröttnar jag och vill köra nåt annat eller så blir det vår och jag vill springa. Ibland kan det vara att jag uppnått ett mål, genomfört en tävling eller helt enkelt kommit till slutet av ett träningsupplägg. När målet är uppnått, loppet är löpt och upplägget är genomfört till sista passet så är det lätt att jag slappnar av och vips så har jag inte tränat nåt vettigt på ett tag. Jag skyller på dålig planering och brist på självdisciplin. 

Jag skulle egentligen vilja satsa en längre tid på en grej, det kan vara löpning eller styrketräning, för att se vad som händer. Kommer jag kunna springa milen på under 40 min eller ta >110 kg i bänkpress? Det är fullt möjligt, jag vet, men så länge jag tröttnar på en träningsform eller ett upplägg efter 3 månader så blir det knepigt. Helst skulle jag vilja springa milen på under 40 min och bänka >110 kg samma dag. Sen vill jag helst cykelpendla och inte ta bussen eller bilen till jobbet. Men då ska jag klämma in 26 km cykling 4-5 dagar i veckan, utöver den andra träningen. Det är en knepig ekvation att få ihop, och då har jag inte ens räknat in kosten. Det känns som att jag skulle behöva prioritera, men det är ju tråkigt, eller? 

Antar att jag får bestämma mig för om jag vill se resultat eller bara ha roligt. Även om jag tränar ganska mycket så blir det nog en hel del mellanmjölk, kvantitet men inte så mycket kvalitet. Men jag kan väl inte ha kul hela tiden. Men bra resultat är ju kul, så satsar jag på resultat borde det bli kul också, eller? Jag är som sagt sugen på lite rejälare resultat, inte bara avverkade km och tränade timmar. Det är nog dags att se över planen och prioritera lite. Det gäller bara att bestämma vilka resultat jag ska satsa på. 


2 kommentarer :

  1. Ett mål kan vara att äta den där 5-kg's burgaren på Schnitzelstuben.

    SvaraRadera
  2. Hmm... 5 kg burgare är ett rejält mål. Tror jag har större chans att klara ett maraton än få i mig hela den. Om vi är 8-10 pers som delar så kanske det går bra :-).

    SvaraRadera