Google+

måndag 7 april 2014

Recension: Tights från Asics

Jag har fått möjligheten att testa ett par nya Tights från Asics i ungefär en veckas tid. Jag har hunnit med att springa i dem tre gånger, både långt och kort. Jag kommer alltså utgå från mina egna helt ovetenskapliga upplevelser under dessa tre pass.

Passform och bekvämlighet

Jag börjar med passform och bekvämlighet eftersom det är det första du känner av när du tar på dig tightsen. Du har visserligen säkert begrundat utseendet, men för mig är klädernas utseende inte lika viktigt som funktion och bekvämlighet.

Spontant så känns storlekssystemet lite klent. De finns i storlekarna S-XXL. Jag som inte är särskilt smal om benen blev lite överraskad när jag märkte att L var för stora för mig. Tightsen jag fått på posten var för stora, men som tur var gick det bra att byta dem på Gå och Löpkliniken i Östersund. Tack för hjälpen! När jag mätte midjan och höften och jämförde med storleksguiden så märkte jag att jag låg ganska nära S. Jag är ganska övertygad om att det finns gott om löpare med mindre mått än mig och frågan är om storlekarna går tillräckligt lågt. De ska ju ändå sitta tight, och då tycker jag att det är lite märkligt med stora storlekar. Tror även att löpare som är långa och smala kan få lite problem. Risken är att tightsen blir för korta om de ska sitta åt. Men det är bara en tanke. Mitt tips är alltså att verkligen prova tightsen, eller mäta om ni ska beställa.

Storleksguide

Medium sitter helt ok på mig. De sitter ganska tight i midjan, så det långa snöret i midjan känns en aning överflödigt. Över låren sitter de åt, men jag känner mig inte så där väldigt komprimerad som jag hade förväntat mig, men stödet kanske finns där ändå. Från knäna och nedåt sitter de nästan lite löst. Jag har ganska klena vader i förhållande till resten, så det kanske bara är jag som har det så.

 Bekvämligheten då? De har inga sömmar på insidan av benen. Det går en söm från ryggen till magen, mitt mellan skinkorna. Den skulle säkert kunna orsaka skav i rump-/skrevregionen men jag råkade inte ut för nåt sånt under mina rundor. Jag han aldrig råka ut för något skav överhuvudtaget, men under den lite längre turen (15 km) började de krypa upp lite i skrevet så på sikt hade det säkert kunnat bli lite skav. Utöver det har jag inget att anmärka på.

Funktion

Nu till det som kanske är viktigast. Asics lovar både det ena och det andra när det gäller deras tights.


 • Bättre bålstabilitet som ger bättre hållning som sin tur ska leda till effektivare löpning. 
 • Kompressionspaneler som ska ge lår och knän stöd och motverka skador. Kompressionen ska även ge bättre blodcirkulation så att återhämtningen påskyndas. 

Vad Asics lovar

Hur ska jag utvärdera detta då? Utan ett gäng japanska idrottsforskare vid min sida får jag nog hålla mig till vad jag själv upplevde. Inför den längre rundan var jag inte direkt på topp. Jag var ganska trött och seg, och det kändes redan från första steget. Jag trodde det skulle bli svårt att orka hela rundan. Jag räknade med att få ont i musklerna och kanske lite känningar i nåt knä. Det brukar bli så när jag inte sprungit på ett tag. Jag kände inte av några besvär med benen under rundan. Inte heller efteråt. Fick ingen träningsvärk allt, vilket jag nog brukar få. Om det beror på kompressionen eller inte är svårt att säga.

Något som jag däremot märkte av var stödet i midjan som skulle ge bättre hållning. Något gjorde nog tightsen med hållningen eftersom jag blev väldigt trött i ryggen efter en liten bit. Jag kan få det ibland i början, men det brukar släppa. Men det höll i sig. Efter en bit drog jag ner tightsen längre ner på höften och tröttheten försvann nästan helt. Efter en bit höjde jag upp tightsen igen och jag kände hur tröttheten kom tillbaka. På något vis påverkades min hållning, eftersom ryggen belastades annorlunda än jag är van vid. Det kändes som att jag svankade mer än vanligt. Bättre eller sämre vet jag inte. Det är möjligt att bålstabilitet blir bättre med tiden, men det är svårt att avgöra på en runda. Hur som helst så påverkades min hållning.

Återhämtningen då? Hur var det med den? Dagen efter ett längre pass brukar benen vara sega och träningsvärken närvarande. Den här dagen efter hade jag ingen träningsvärk alls. Jag kände mig faktiskt piggare än dagen innan. Jag gav mig ut och sprang relativt lätt en backig mil utan problem. Inga problem med benen. Idag har jag minimalt med träningsvärk i vaderna, men annars inget.

Beror det på tightsen? Ingen aning. Det jag vet är att de sitter bra och mina lår studsar inte rundor lika mycket som i lösare byxor. Mindre studs borde i sig vara mer skonsamt för musklerna. Men framförallt känns det skönt att ha lite mer stabilitet och mindre fladder. Det gör att löprundan blir skönare, åtminstone för mig. Mindre besvär gör att jag orkar mer. Det är en funktion som jag gillar.


Utseende

Utseendet är inte det viktigast för mig. Men svart funkar alltid för mig. Snyggt med färg på panelerna som är placerade bakom någon form av nät. Blir en trevlig skimrande effekt. Stilrena, inga konstigheter.

Det är alltså utseendet på tightsen som är ämnet... inget annat

Övrigt

De verkar vara bra tillverkade och känns hållbara. Dock har jag inte använt dem så länge, så tiden får väl visa hur långlivade de är. De ska tvättas i 30 och tål i princip ingenting i tvättväg. Så länge man tvättar dem försiktigt så bör de hålla. Sömmarna verkar vara rejäla, men ändå platta och märks knappt. Tjockleken på tyget är ganska tunt förutom där det sitter kompressionspaneler. Jag halkade under en runda och landade och gled en bit på sidan av låret. Tightsen klarade sig bra och visade inga tecken på skador. Så de verkar tåla lite hårdare tag.

Slutsats

Jag tycker tightsen är sköna. De kanske inte passar helt optimalt, men de sitter nog så bra de kan på mig. De var sköna att springa i och skavde inte. Det verkar som att de påverkade min hållning, precis som Asics säger. Om det är till bättre vet jag inte, men tröttheten i ryggen tyder på att bålen fick jobba på ett nytt sätt.

Det kändes faktiskt riktigt bra att springa i dem. För mig är nog känslan det viktigaste, känslan av att springa obehindrat, inget som skaver, fladdrar eller stör. På längre sikt kanske de visar sig förbättra min hållning och min effektivitet, men just nu är jag nöjd med att de sitter bra och håller mina lår någorlunda på plats. Jag har inte testat andra kompressionstights så jag har inget att jämföra med, men jämfört med mina tidigare "vanliga" tights så föredrar jag dessa.

+ Ser bra ut, snygga paneler
+ Verkar ge visst stöd i midjan
+ Sköna att bära, mjuka och andas bra

- Stora storlekar, ger dålig kompression
- Kompressionen kunde varit bättre

2 kommentarer :

 1. Alltså. Det här med att träningskläder ska tvättas i 30. Jag är hyfsat övertygad om att min kroppstemperatur överstiger 30 med råge när jag tränar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ. Lägg till direkt solsken i ett par timmar. Ofta är det nog tryck och liknande som sätter gränsen. Men mesigt är det. De borde klara minst 60, så man kan tvätta dem rejält.

   Radera