Google+

måndag 22 september 2014

Alla har varit nybörjare!

Du har säkert sett det någon gång. Roliga bilder och filmklipp på folk som inte kan träna. De gör övningarna fel och de trillar av löpband, de har inte rätt kläder på sig, de är överviktiga och kämpar sig fram eller så är de klent byggda och orkar knappt lyfta stången. Hur som helst så drivs det friskt med dessa. Jag erkänner att jag också har suttit och skrattat åt detta. Det är lätt att göra det. Det ser ofta roligt ut men vi känner sällan till bakgrunden eller omständigheterna. Jag har tänkt om.

Alla har någon gång varit nybörjare när det gäller träning. Vissa kanske bara var det när de var små och började spela fotboll och har hållit sig till det. Andra provar på nya grejer och är nybörjare lite då och då. Oavsett så har vi alla varit nybörjare och vissa av oss är det kanske just nu. Det som är gemensamt för oss nybörjare är att vi oftast inte är särskilt bra på det vi nyss börjat med. Vi har inte riktigt koll. Det kan vara tekniken, reglerna, termerna, teorin, vilken utrustning som gäller och så vidare. Det mesta är nytt. Men oavsett idrott eller träningsform så har ju något fångat vårt intresse. Vi vill prova på, vi vill lära oss och vi vill bli bättre. Vi har viljan och motivationen. En del vill bli snabbare, en del vill bli starkare, en del vill bli större och en del vill bli smalare. Alla har vi olika mål.Vi kollar i forum, läser tidningar och googlar. Det blir kanske en ny räcercykel, nya längdskidor eller kanske ett gymkort. Vi sätter igång och tränar, på cykeln, i skidspåret och på gymmet. Vi vet inte riktigt alltid vad vi håller på med. Tekniken kanske är bristfällig, vi har "fel" kläder och vi ser roliga ut. Vi har alla varit där någon gång, ivriga att sätta igång och bli bättre. Motiverade men samtidigt osäkra.

Det sista en nybörjare behöver är att någon står en bit ifrån och småskrattar. Det sista en nybörjare behöver är att bli filmad och hånad på nätet. Särskilt om det finns en skaderisk. Varför stå och bara titta på eller filma när någon uppenbart gör fel? Gå fram och hjälp till istället. Det sista en nybörjare behöver är att bli hånad för sin klädsel, sin utrustning eller sin kroppsform. Personen har kanske precis påbörjat sin resa, valt att förändra sin livsstil och övervunnit sin rädsla att träna bland folk. Det hjälper inte att folk tittar snett eller skrattar. Dessutom går det hur bra som helst att träna utan en massa prylar och flashiga kläder.

Alla som tränar förtjänar respekt oavsett nivå och träningsform. Sluta tjafsa om vad som är bäst, rätt eller inne och gläds åt att folk rör på sig. Alla har vi olika mål med vår träning och så länge folk tränar är jag nöjd. Sluta döma!

Slut! Frågor?


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar