Google+

fredag 19 september 2014

Glöm inte bort att sova!

Äntligen fredag. Arbetsveckan är slut och för min del är även träningsveckan avslutad. Jag är nog inte ensam om att träna hårt under veckan. Det kan vara tidiga morgonpass eller sena kvällspass. Det är familj, arbete och andra aktiviteter. Fullt ös hela veckan. Sömnen blir kanske inte alltid så där lång som den borde vara. Du blir sliten ur sömnen av ett irriterande alarm varje morgon och får kämpa dig upp ur sängen. De flesta är duktiga på att träna hårt och förmodligen även duktiga på att äta rätt, utifrån sina personliga mål. Men jag tror att många kanske fuskar lite med det som kanske är viktigast, vilan. Och då menar jag inte bara träningsfria dagar, utan sömnen. Det är när vi sover som kroppen återhämtar sig. Både mentalt och fysisk. När vi sover djupt frisätts högre nivåer av uppbyggande hormoner jämfört med övriga tider på dygnet. De uppbyggande hormonerna ser till att kroppen återhämtar sig. Även immunförsvaret återhämtar sig och blir starkare under sömnen. Så, om du vill få ut maximalt av din träning och hålla dig frisk, se då till att få tillräckligt med sömn.

Sömn är obligatoriskt! Munkarna är valfria... det går även bra med glass.


Det är självklart individuellt hur mycket sömn en person behöver, men jag satsar på runt 7 h och ganska ofta vaknar jag av mig själv när jag kommer i säng i tid. Jag brukar dessutom vara piggare då, även om jag vaknar 0430. Tips för god sömn kan vara att alltid gå och lägga sig samma tid och gå upp samma tid, oavsett om det är arbetsdag, helg eller semester. Under semester och helg känns det kanske inte så vettigt, men sover du ofta dåligt kan det kanske vara läge att hålla samma tider under helger i alla fall. Kroppen lär sig och anpassar sig till ett visst sömnmönster. Om du ändrar det hela tiden blir kroppen inte särskilt effektiv. Hur bra skulle du planera och utföra ditt jobb om du inte visste när det är dags att börja och när du ska vara klar? Men det är ju upp till var och en att prioritera. Hur vet du om du får tillräckligt med sömn då? Om du vaknar av dig själv varje morgon, innan ett eventuellt alarm, så har du antagligen sovit tillräckligt. Om inte så är kroppen antagligen inte färdig med sömnen. Gå och lägg dig tidigare så kanske det blir ändring på det.

Wake up, you will!


Andra saker som kan påverka sömnen är till exempel alkohol, nikotin och koffein. Alkohol gör att sömnen blir ytligare, även om de flesta kanske tror att den blir djupare. Sömnen blir även kortare. Inte bra för återhämtningen eller immunförsvaret. Däremot blir du mer avslappnad, vilket leder till att du förmodligen snarkar mer, vilket stör sömnen. Så, alkohol och sömn är ingen bra metod för återhämtning.

Nikotin och koffein gör det svårare att somna. Rökare och snusare vaknar dessutom oftare under natten. Hur tätt inpå läggdags du kan dricka koffeinhaltiga drycker (kaffe, te och läsk) utan att det stör sömnen är individuellt. Men att dra ner på konsumtionen över lag är nog ingen dum idé om du har svårt att somna.

Även stress påverkar sömnen. Om du är uppe i varv och stressar mycket så ställer nervsystemet in sig på vakenhet. Du får svårt att somna och sover ytligare. Det är bra att försöka varva ner i god tid innan du går och lägger dig. Oftast har jag tränat och rört på mig under dagen så jag är både avslappnad, nervarvad och förbannat trött på kvällen, så det brukar lösa sig. Efter dagens morgonpass så är jag nog tillräckligt uttröttad för att klara av att somna när som helst!

Nu är jag intresserad av att veta vad ni har för tips och trix när det gäller att få tillräckligt med god sömn. Kommentera här eller på Facebook, det går bra det också. Även avskräckande exempel kan vara kul :-) Trevlig helg!

4 kommentarer :

 1. Frän väckarklocka :) wants one I do

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en sån. Tror de finns på Clas Ohlson, bl a.

   Radera
 2. Mitt problem är precis som du skriver, att komma i säng i tid och sova tillräckligt. Själva sovande är inget större bekymmer. Bara att ligga ner och blunda så löser det sig. Min mamma brukar säga: "-Du är inte så dum du, får du ligga en stund så somnar du." :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju så mycket man kan hitta på på kvällarna! Men oftast sover jag också bra när jag väl kommer i säng. Skönt!

   Radera