Google+

fredag 7 februari 2014

Vad hände med OS-andan?

I dag är det dags för något som många säkert har väntat efter. Idag invigs OS i Sotji och flera dagars idrottande kommer inledas. Google har valt att uppmärksamma detta på sin startsida www.google.com. Deras vanliga logga är utbytt mot en i regnbågens färger för att protestera mot Ryssland antigaylagar. Det som händer när du trycker på loggan är att det görs en googlesökning på "den olympiska chartern"."Att få utöva idrott är en mänsklig rättighet. Alla människor ska ha möjlighet att utöva idrott, 
utan någon form av diskriminering och i den olympiska andan, som 
förutsätter ömsesidig förståelse, vänskap, solidaritet och rättvist spel."

Att ett land som på många sätt bryter mot den olympiska chartern kan få arrangera OS är för mig helt obegripligt. Det är hyckleri. Den olympiska rörelsen känns urvattnad och saknar trovärdighet.

Här kommer ett par utdrag ur Fundamental Principles of Olympism som står i den olympiska chartern:

6. Any form of discrimination with regard to a country or a person on grounds of race,
religion, politics, gender or otherwise is incompatible with belonging to the Olympic
Movement.

7. Belonging to the Olympic Movement requires compliance with the Olympic Charter
and recognition by the IOC.

Jag kan nog inte tolka det på något annat sätt än att Ryssland saknar rätten att tilhöra den olympiska rörelsen. Men samtidigt verkar IOC ändå acceptera Rysslands brott mot de mänskliga rättigheterna eftersom det krävs "recognition by the IOC" för att tillhöra rörelsen. Mycket märkligt.

Det är inte bara antigaylagarna som gör att det rimmar illa. Själva arrangemanget och förberedelserna inför OS har inte direkt varit en dans på rosor för vissa. För att bygga alla de 136 olika platser där OS ska äga rum har totalt 74000 arbetare, varav 16000 immigranter använts. Många av dem arbetar 12h om dagen 7 dagar i veckan.

“People work, they don’t get paid, and leave. Then a bus comes and
unloads a fresh group of workers to repeat the cycle.”
—“Maxim,” a migrant worker from Ukraine

Här är ett litet reportage från CNN:

Men vad kan de tävlande göra då? Inte så mycket uppenbarligen eftersom chartern även säger "No kind of demonstration or political, religious or racial propaganda is permitted in any Olympic sites, venues or other areas".

Men det ligger inte på de tävlande, tycker jag. De borde inte hamna i den här situationen. De borde inte behöva riskera att kasta bort år av träning bara för att göra det självklara och ta ställning mot diskriminering och hat. IOC borde aldrig ha gett OS till Ryssland. En av IOC's roller är  "To act against any form of discrimination affecting the Olympic movement." Jag kan ju tycka att detta påverkar den olympiska rörelsen negativt, så de borde skyddat OS-andan och valt någon annan nation.

Men nu tycker jag att vi struntar i allt det där och försöker njuta av lite vintersport, i sann OS-anda. Varför låta något så trivialt som mänskliga rättigheter förstöra denna OS-fest! Låt ömsesidig förståelse, vänskap, solidaritet och rättvist spel råda (fast inte för alla). 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar