Google+

fredag 10 januari 2014

Cykelpendling är bäst!

Jag tycker själv att jag är ganska duktig som väljer att cykelpendla till jobbet nästan varje dag. 13 km enkel väg, 26 km per dag. Jag gör det dels för att slippa betala en massa pengar på att åka buss och för att det ger mig lite frihet att själv bestämma när jag ska sticka iväg. Jag har inga direkta tider att passa utan kan sticka iväg när jag är redo.
Men jag gör det även för att visa att det är ett bra sätt att få lite motion utan att det egentligen behöver ställa till det så mycket. Det tar lite längre tid för mig att cykla jämfört med att ta bussen. 10-20 min beroende på årstid och väder. Oftast måste jag dessutom gå hemifrån en stund innan bussen går och stå och vänta 5 min. Då är sträckan alltså 13 km, där bussen kör mestadels landsväg. Hade det varit stadstrafik hade jag antagligen kommit fram före bussen. Tiden är med andra ord knappast avgörande.
Ekonomiskt då? Så här ser det ut för mig. Under hösten (aug-dec) cyklade jag 118 turer, enkel resa, mellan hemmet och jobbet. Om jag ska åka buss kostar det runt 35 kr, tror jag. Det blir 4130 kr som jag inte har behövt lägga på bussbiljetter, för att spara 10-20 min om dagen. Jag har istället fått bra med motion, blivit piggare och friskare. En piggare höst än den senaste kan jag inte minnas att jag har upplevt.

Visst är det skönast att cykelpendla när det är varmt och skönt ute så att jag kan ta racern och susa fram. Men att cykelpendla en dag som idag, när det är -11 ute, nysnö och oplogade vägar, motvind och lätt snöfall, då känner jag mig lite extra nöjd när jag kommer fram. Att bli lite frusen är ingen större fara, det jobbar jag bort på gymmet innan jobbet, som idag. Så, sätt igång att cykelpendla. Köp en cykel, det sparar ni säkert in på en säsong, beroende på pris. Behöver ni hämta och lämna på dagis så skaffa en cykelkärra, det mesta går att lösa. Lycka till!

-11, nysnö, oplogat och motvind (Ås, Jämtlands län)

Lite isbildning i skägget a la Wassberg

2 kommentarer :

  1. Rule #9 - grymt pendlat! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katja! Ni som inte är bekanta med The Rules kan läsa mer här: http://www.velominati.com/the-rules/

      Radera