Google+

torsdag 10 november 2016

Vinterlöpning

Vintern kom i år också. Mer och kanske plötsligare än väntat för en del. För min del är den välkommen. Det betyder att jag får cykelpendla i mysigt snöväder, få till rejäla snö- och isskägg samt känna att jag är ganska kärv ändå. Tyvärr har jag inte så långt till jobbet längre så cyklingarna blir inte värst utmanande. Men å andra sidan kan jag ju joggpendla istället. Snön och kylan gör ju att det blir lite jobbigare än när det är barmark. Intervallpass kanske inte så smidiga att riva av, men distans och långpass under vintern tycker jag är riktigt trevligt. Det kanske är bekvämt att stänga in sig på ett gym och springa på band när det är vinter, men vi behöver den friska luften och framförallt ljuset under årets mörkare månader. Det gäller att ta tillvara det lilla ljus vi får. Jag försöker köra långpass på helgerna och kanske kortare lunchturer under veckorna. Joggpendling blir det nån gång ibland, men på morgonen är det mörkt så då blir det inte så mycket ljus, men däremot frisk luft!


Perfekt väder för vinterlöpning

Utrustningen skiljer sig ganska mycket jämfört med att springa när det är varmt ute. Då är det shorts och linne som gäller och ett par lagom lätta skor. När det är -10, blåsigt, snöigt och mörkt gäller det att tänka till. Precis som vid annan aktivitet i kyla gäller det att du klär dig smart, enligt flerskiktsprincipen. Alltså flera lager med kläder som fyller olika funktion. Ett lager som värmer och transporterar svett närmast kroppen , därefter ett isolerande lager (t ex fleece, träningsoverall) och ytterst ett lager som stoppar vind och eventuellt vatten (vindjacka-/byxa). Även om det är kallt ute kan din kroppsvärme göra att snö smälter och gör dig blöt.

Jag brukar köra med kalsonger med windstopper, ullstrumpor, underställ, kanske en löpartröja (t-shirt eller långärmad tunn fleece), träningsoverall för skidåkning, är det riktigt kallt och blåsigt blir det en väst med windstopper. Ytterst har jag alltid en reflexväst eller en signalgul vindjacka. På huvudet har jag mössa med windstopper och på händerna handskar för skidåkning. Sen kompletterar jag med reflexband på benen och armarna. När det gäller kläder har Craft ett väldigt bra utbud för längdskidåkning som funkar bra för vinterlöpning.

Fördelen med att ha flera plagg i lager jämfört med ett plagg som har allt är att du kan ta av dig ett lager om du blir för varm. Det gäller att kunna reglera temperaturen så att du svettas så lite som möjligt. Det är ju så klart svårt när du springer, men då gäller det att du håller dig i rörelse så att du inte blir kall. För säkerhets skull kan den vara bra att ta med ett extraplagg ifall du måste stanna.

På fötterna bör du ha dubbade skor. Det är extremt skönt att ha ordentligt med fäste och kunna känna att det bara är att springa på utan att riskera att halka. Dessutom blir ju ditt löpsteg effektivare om du slipper springa och sprätta snö. Visserligen ger det väl kanske lite extra träning, men det ska ju vara behagligt också. Det finns många löparskor med dubbar nuförtiden. Jag kör med Icebug Pytho BUGrip. Icebug använder dubbar av karbidstål som är väldigt hållbara och slits långsamt. Dessutom är de dynamiska så de trycks in i sula om du springer på asfalt och slits därför också mindre.



Det gäller också att synas när det är mörkt, även när det är ljust så klart. Det kan snöa och vara svårt att synas även då. Genom att bära t ex signalgula kläder med mycket reflexer syns du bra och kan undvika att bli påkörd. När det är mörkt underlättar det också om du har en pannlampa så att du ser var du springer. Den hjälper även till att göra så att du syns.

Vätska och energi kan vara svårt att ta med när det är kallt. Vanliga vätskebälten med flaskor som du bär ytterst blir förmodligen för kalla och kanske till och med fryser. Att dricka kallt vatten är obehagligt och kyler dessutom ner kroppen inifrån. Jag brukar köra med någon form av vätskesystem som jag bär under det yttersta lagret så att kroppen kan hjälpa till att hålla vattnet varmt. Om du dessutom fyller på med ljummet vatten funkar det bättre. Vissa vätskesystem är vinteranpassade vilket förhindrar att vätskan blir för kall. Kör du med energi i form av gel eller bars är det bra att ha dem nära kroppen så att de inte fryser och blir svåra att äta.



Du måste alltså inte lägga löpningen på is bara för att det är vinter, det gäller bara att klä dig rätt och vara förberedd. Börja med kortare rundor där du har nära hem ifall du märker att du har för lite eller fel kläder på dig. När du har hittat det som funkar för dig är det bara att öka på. När våren kommer ligger du bra till!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar